mandag 26. november 2007

Kongo og Lume til sanctuariet

I dag skulle Kongo og Lume flytte fra hagen og til sanctuariet. På grunn av at de er så forskjellige i størrelse, ble det avgjort at de skulle til hver sin gruppe. Kongo til Kalumes gruppe og Lume til babyene. Pablo, ikke sjimpansen, men en veterinær fra Spania, kom hit i går. Han skal være her mens Carmen drar på en velfortjent ferie, og hans hjelp trengtes med flyttinga i dag…
Vi prøvde først å lure Lume inn i et bur uten anestesi, men det gikk ikke. Så Carmen avgjorde at han måtte sove litt.. Det gikk bra å få gitt han anestesi mens Kaleshe holdt ham, og etter han hadde sovnet puttet vi han inn i et bur og kjørte ham til sanctuariet. Der fikk han våkne i soverommet til babyene, sammen med Kaleshe.
Det var verre med Kongo, han har jo fått anestesi før av Carmen og det var ikke snakk om at han ville i nærheten av henne, etter at han fikk sett sprøyta. Pablo og Balume prøvde også, uten hell. Til slutt etter mye prøving avgjorde vi at Pablo måtte til med blåserøret, med bedøvelses pil. Pablo jobber i dyreparker i Spania og er veldig god på å bruke dette. Pluss, Kongo har aldri sett et blåserør før og vet ikke hva det er. Det gikk bra og snart sov Kongo godt. Vi puttet han i et bur og bar det opp til bilen, men det viste seg at det var blitt litt feilmålt, og vi kunne ikke få det inn i bilen. Så vi tok han ut av buret og inn i bilen uten bur. Han sov heldigvis godt, og var snart på plass i sanctuariet. Der han våknet etter en times tid i sitt nye hjem, med mange nysgjerrige tilskuere rundt.
Lume våknet ganske fort og begynte å ha kontakt med sine nye venner gjennom vinduet og det så ut til å gå ganske bra. Litt senere slapp vi han ut til de andre og det gikk ganske greit for seg. Alle var veldig nysgjerrige på han, og det ble noen ganger litt mye for Lume, men Kaleshe var der å kunne beskytte han hvis det ble for mye. Men Lume er vandt med sjimpanser så vi tror det kommer til å gå ganske bra.
Kongo var mye reddere for de andre sjimpansene. Han har sannsynligvis ikke sett en annen sjimpanse på mange år før han traff Lume, så han vet ikke så mye om å være sjimpanse. Vi slapp inn Shege og Lubutu til han først så han ikke fikk alle på en gang og det gikk ganske greit. Men Kongo er redd og ville ikke ha så mye med dem å gjøre. I morgen slipper vi inn hele gruppen, vi håper det ikke tar så lang tid før han leker med dem.

Ingen kommentarer: